Plutselig en dag ringer det fra Ringerikes Blad!Hei, vi ser Dere er en ny oppstartet bedrift og lurte på om vi kan få intervjue Dere?– Wow, tenker jeg. Skal de intervjue oss? Så gøy!
De vil at flere skal lære førstehjelp
NYETABLERING NÆRINGSLIV RINGERIKE NYHETER PLUSS
Av ELIN HARSTAD IVERSEN
Publisert:26. april 2016, kl. 20:24
Bjarne og Lisa er ambulansearbeidere. Nå starter de bedrift for å lære flere å gi livsviktig hjelp.
– Vi vil ut til folk og lære bort førstehjelp, sier Bjarne Olsen og Lisa K. Høyås. Sammen har de startet bedriften Høyås Førstehjelp DA. (Foto: Elin Harstad Iversen)
Som ansatt på AMK-sentralen i Drammen har Lisa K. Høyås mottatt mange nødanrop og snakket med personer som plutselig står midt i en nødssituasjon. Når minuttene teller, kan kunnskap om førstehjelp være avgjørende. Men det er det langt fra alle som har.
– Når folk ringer inn til AMK, ser jeg hvor stort behovet er. Ofte møter jeg fortvilte mennesker som skulle ønske de hadde lært mer, sier Høyås.
Det fikk henne på tanken om å starte egen bedrift. Med seg har hun Bjarne Olsen, som har jobbet i ambulansetjenesten på Ringerike i 21 år.
Sammen står de bak Høyås Førstehjelp DA, som tilbyr førstehjelpskurs til bedrifter, kommuner, privatpersoner, lag og foreninger. I tillegg har de nettbutikk med førstehjelpsutstyr.
Begge er opptatt av å øke førstehjelpskunnskapen ute blant folk. Den er ofte mangelfull.
SATSER PÅ KURS: Bjarne Olsen og Lisa Høyås er begge utdannet ambulansearbeidere. Nå vil de dele kunnskapen sin med flere. (Foto: Elin Harstad Iversen)
Stort behov
– Dessverre også blant helsepersonell, sier Høyås.
– Hvorfor vet ikke folk mer om dette, som er så viktig?
– Jeg tror kanskje ikke folk tenker over det før de plutselig står midt i en nødssituasjon, sier Olsen.
For mange blir dette et tiltak på lik linje med alt annet man skal få gjort i en travel hverdag.
– Og så sitter man kanskje der, etterpåklok, sier Høyås.
De som kan litt om førstehjelp er ofte roligere og mer mottakelige for veiledning i en akutt situasjon. Opplevelsen blir også mindre traumatisk.
Å redde liv
Det er de «små», enkle grepene som kan være med på å redde liv.
Som å sørge for frie luftveier og legge i sideleie, eller starte hjerte-lunge-redning mens man venter på at ambulansen kommer.
– Vi har flere ganger sett at pasienter har overlevd fordi det har vært personer til stede som kan hjerte-lunge-redning, sier Olsen.
Bare få minutter uten frie luftveier kan føre til bevisstløshet og hjertestans. Da kan det være for sent når ambulansen kommer fram.
Praktisk trening
– Kursene inneholder mye praktisk trening, opplyser Høyås, som også har holdt kurs i Røde Kors Hjelpekorps.
Hun bor i Horten, mens han holder til i Vestre Ådal. Etter hvert håper de å ha en fast base på Ringerike, kanskje med et eget kurslokale. Men foreløpig baserer de seg på å reise ut til kundene.
FØRSTEHJELP
1. Sikre skadestedet hvis det er forsvarlig. Din egen sikkerhet skal alltid komme først
2. Skaff overblikk og ring 113 ved alvorlige skader eller alvorlig sykdom. Også hvis du er usikker
3. Første trinn i hjelpetiltak er å sikre frie luftveier. Ved bevisstløshet og ingen pust/unormal pust, start hjerte-lunge-redning.
4. Se etter andre skader. Du bør forsøke å stanse store blødninger ved å legge trykk på det blødende stedet.
KILDE: HØYÅS FØRSTEHJELP
Hjerte-lungeredning på voksen person skal gjøres med 30 kompresjoner etterfulgt av to innblåsinger. (Foto: Elin Harstad Iversen)Hvis du har Ringerikets Blad+ kan du lese hele artikkelen her:
http://www.ringblad.no/nyheter/naringsliv/nyetablering/de-vil-at-flere-skal-lare-forstehjelp/s/5-45-224959
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar